30 de març 2015

PEDALANT PELS CONFINS DEL MÓN


PATAGÒNIA EN BICICLETA



1-ELS ANDES: LLACS I VOLCANS

Osorno – Entre Lagos – Villa  la  Angostura –- San Carlos de Bariloche – El Bolsón – Villa  Lago de Rivadavía  –Trevelín – Futaleufú


Després d’un llarg viatge en avió fins a Santiago de Xile i 920 Km més de bus nocturn, finalment arribem a Osorno, modesta ciutat emplaçada a la X Región de los Lagos a una altitud de 35 m sobre el nivell del mar. Recuperem les bicicletes del maleter de l’autobús i comprovem amb alleujament que no han patit cap desperfecte durant el viatge; d’aquesta manera, ens disposem a emprendre la nostra ruta que ens ha de dur fins als confins del continent, fins a Ushuaia.

Prenem la carretera local CH-215 a un ritme lent,  no tenim el cos acostumat al pes de les alforges i, a més, acusem la falta de son del viatge. La carretera, parcialment en obres, no facilita les coses. Afortunadament, l’etapa és curta i força plana i aviat assolim Entre Lagos ( Puyehue en llengua maputxe), un poblet orientat al turisme que viu de les activitats relacionades amb el llac homònim.
L’endemà prosseguim la ruta amb l’objectiu de creuar la frontera argentina. El paisatge ens sorprèn, des de la mateixa carretera contemplem el volcà Osorno, un con perfecte que recorda un flam cobert de nata.















 Recorrem parcialment el perímetre del llac i ens endinsem dins del PN Puyehue.
La carretera s’enfila amunt i toca encarar les primeres rampes que ens permetran vèncer uns 1100m de desnivell. 


 













El paisatge, inicialment verd i frondós, es va tornant àrid i grisós conforme escalem i aviat ens veiem envoltats de cims arrodonits coronats amb plapes de neu. Som al pas Cardenal Antonio Samore (1321m) i enrere hem deixat el control de la policia xilena. En aquest punt, divisòria natural entre Xile i Argentina al bell mig dels Andes, ens abriguem i deixem caure per pronunciats pendents per la vessant oposada fins  a la frontera argentina, des d’on continuem fins a la localitat turística de Villa La Angostura (780m), dins la província de Neuquén,  població situada de forma privilegiada al sector nord del llac Nahuel Huapi i coneguda com el “Jardí de la Patagònia”, si bé pel meu gust destil·la un cert aire d’artificialitat.

L’endemà prosseguim la ruta circumval·lant el llac Nahuel  Huapi, tot gaudint d’excel·lents panoràmiques i constatant l’enorme varietat de flora, pròpia del bosc andí patagònic. La carretera travessa el PN Nahuel Huapi i permet divisar de tant en tant aus com el Carancho, una rapinyaire amb un divertit tupé molt present en tot l’hemisferi sud-americà.


 





Sota un sol de justícia arribem a San Carlos de Bariloche, dins la província de Río Negro,la població més turística (i amb més serveis) de la regió. Ens submergim dins dels seus carrers a la recerca d’un mecànic que reguli els canvis de la bicicleta de la Montse (se li ha torçat el desviador) i decidim prendre’ns un dia de descans durant el qual visitarem el Cerro Campanario, un impressionant mirador al qual s’accedeix en telecadira i des d’on gaudim d’espectaculars vistes sobre el llac Nahuel Huapi.
Durant la nostra estança a Bariloche constatarem un fenomen curiós que ens havien comentat prèviament: la impossibilitat de regular els radiadors de les habitacions dels hostals, i com aquests es diferencien dels seus homòlegs xilens, on la calefacció funciona amb estufes de carbó. Això vol dir que, faci fred o calor, la majoria de nits toca dormir lleugers de roba i amb les finestres obertes ja que sovint l’ambient de les habitacions recorda al d’una sauna.
Un cop refets amb un bon asado ens dirigim cap al sud pedalant per la mítica Nacional 40 fins a El Bolsón.  Iniciem l’etapa a la cota 770m tot vorejant el llac Gutiérrez; coronem un petit coll als 1100m on aprofitem per recuperar forces davant d’una Coca-Cola, i, seguidament, descendim per un pendent molt marcat fins atansar El Bolsón (300m).
La petita localitat d’El Bolsón ens sorprèn amb les seves varietats de cervesa: sabor a xocolata, a mel, cirera, etc...i és que aquesta població orienta la seva oferta turística a la degustació d’aquesta beguda, de merescuda fama arreu del país.

 
Deixem El Bolsón i la província de Río Negro i ingressem dins  la província de Chubut on es troba la nostra següent destinació, Villa Lago de Rivadavía. Seguim recorrent la carretera 40 a través del “Corredor turístico de los lagos” a través d’un paisatge idíl·lic on destaca la rosa mosqueta en plena floració que esquitxa amb tonalitats vives les vores del camí. A l’alçada de Cholila ens desviem cap a la dreta amb l’objectiu de dirigir-nos cap al PN Los Alerces. Aviat l’asfalt acaba per donar pas a una pista irregular que ens omple de pols, al final de la qual es troba el modest enclavament que pren el nom grandiloqüent de Villa Lago de Rivadavía, quan en realitat es tracta de mitja dotzena de propietats disperses al voltant de la pista. Afortunadament trobem allotjament a l’hostería La Pilarica que, ubicada al la riba del riu Carrileufú, permet relaxar-nos en un emplaçament de postal.
L’endemà continuem recorrent la pista i als pocs quilòmetres ingressem dins del PN Los Alerces. Pedalegem 50 Km de pistes enmig d’un entorn natural únic on destaca la presència dels mil·lenaris alerces que donen nom al parc, arbre que també es coneix com fals xiprer patagònic, el més alt de tot l’hemisferi sud americà.

 
 
 
Igualment destaca la fauna, especialment el puma i l’escàs cérvol andí o huemul, que contra tot pronòstic aconseguim veure al sorprendre un grup darrera d’un revolt. També  ensopeguem amb un parell de guineus i algun ànec salvatge.







Quan finalment, ja fora del parc, arribem a Trevelín, ho fem amb el convenciment d’haver transitat per un dels parcs més interessants de la Patagònia.
De nou ens disposem a creuar fronteres, aquest cop per connectar amb la carretera Austral. Així, a la sortida de Trevelín trenquem a la dreta per dirigir-nos cap a Xile barallant-nos amb un intens vent en contra que puntualment ens obliga a aturar-nos. El tram d’uns 40 Km que mena a la frontera no es troba asfaltat, fet que dificultat la marxa degut a la pols que s’aixeca contínuament. Quan finalment assolim el pas fronterer “Rio Futaleufu” constatem alleujats que el cantó xilè sí es troba asfaltat i així, al cap de pocs quilòmetres, arribem a Futaleufu on finalitza l’etapa...i l’asfaltat de la pista.
Aquesta modesta població està orientada als esports d’aventura, concretament al ràfting. El riu Futaleufu té fama de ser un dels millors del món per a la pràctica d’aquest esport, i gent de diverses nacionalitats venen expressament cada any per gaudir d’intenses dosis d’adrenalina. Nosaltres ens conformem amb recórrer la pista que discorre paral·lela al riu contemplant com aquest sorteja roques i excava capritxosos revolts.
Al llarg del descens no existeix cap possibilitat d’avituallament fins a la cruïlla de Puerto Ramírez, on es troba un oportú hospedaje on devorem un reconfortant poroto, un guisat local a base de llegums que ens permet recuperar-nos i continuar l’etapa fins a Villa Santa Lucia, localitat on enllacem amb la carretera Austral. Els darrers quilòmetres els fem immersos en un ambient humit que amenaça pluja, propi del microclima que caracteritza aquesta vessant dels Andes, i quan, finalment, arribem al final d’etapa, ho fem molls com ànecs.



2-LA CARRETERA AUSTRAL

Futaleufú – Villa Santa Lucía – La Junta – Puyuhuapi – Villa  Amengual – Coyhaique – Villa Cerro Castillo – Bahía Murtra – Puerto Bertrand – Cochrane – Puerto Yungay – Villa O’Higgins


Som a la carretera Austral o ruta CH-7 que uneix Puerto Montt amb Villa O’Higgins travessant les regions xilenes X i XI al llarg de més de 1240 Km. La seva construcció està intrínsecament lligada a la controvertida figura de Pinochet, impulsor del projecte durant la seva dictadura i que li ha comportat el reconeixement de part de la població, com ho recorda un indicador a peu de carretera en la veïna població de La Junta.


 
Aquesta carretera transcorre per paratges de gran bellesa i constitueix un veritable repte tecnològic degut a la complicada orografia del terreny. Com podem constatar, els talls degut a les obres en curs de pavimentació són constants, les voladures contínues i els terminis d’acabament no estan clars, s’apunta cap al 2020. Darrerament els polítics han anunciat el projecte d’allargar el seu traçat fins a Punta Arenas en un intent d’apaivagar el descontentament local ja que, com ens comenta una treballadora de l’obra: “del sud de Xile ningú se’n recorda; aquí, per no arribar, no arriben ni els terratrèmols...” I és que hi ha gent que opina que Xile acaba a Puerto Montt, especialment entre els membres de la comunitat maputxe.

 
 
Durant aquesta fase del viatge intentem matinar per superar les zones de voladures (aquí en diuen tronaduras) abans de les 13h, que és quan tanquen la carretera durant un parell d’hores. Els veïns de Puyuhuapi, un poblet preciós fundat per colons alemanys a la primera meitat del segle XX i que es troba estratègicament situat en una tranquil·la badia orientada a l’oceà Pacífic, es queixen dels talls de carretera, i com aquests estan perjudicant els negocis locals.
Ens crida l’atenció els rètols que al llarg de la costa alerten del risc de tsunamis, i és que ens trobem en un àrea geològicament molt inestable.
 



Uns quilòmetres més enllà ens desviem de la ruta per visitar l’espectacular Ventisquero Colgante, una enorme glacera que es precipita en forma de cascada al bell mig del PN Queulat.

Prosseguim la nostra ruta esquivant excavadores i alternant trams asfaltats amb pistes en mal estat fins assolir Villa Amengual, un reduït nucli de pocs habitants fundat el 1982. La colonització d’aquestes terres és un fenomen ben actual i cada any un grapat d’emprenedors opten per aventurar-s’hi a la recerca d’un futur millor. A l’hostal on ens allotgem cometo l’error d’ignorar els consells de la propietària i bec aigua directament de l’aixeta...fet que recordaré durant els següents 2 dies, patint una gastroenteritis força desagradable.
L’etapa següent és dura per dos motius: la longitud (147 Km) i sobretot el fort vent en contra durant gran part de la mateixa que frena la marxa i ens mina la moral. I és una llàstima, perquè la carretera es troba ben asfaltada i el paisatge val la pena. A la cruïlla que mena a Puerto Aysén, quan encara ens falten uns 47 Km, hem de descansar aprofitant la protecció d’una parada de bus mentre contemplem la possibilitat de muntar la tenda: estem cansats i farts del vent i a sobre no em trobo bé, començo a marejar-me i he perdut la gana.
En aquest punt recordem les advertències de les autoritats a l’hora d’acampar, especialment pel que fa a l’aranya rincón, artròpode àmpliament disseminat per tota la geografia xilena i que cada any causa diversos accidents per picadures.
 Decidim continuar i ho fem a un ritme lent. Una mica més endavant, mentre creuem la reserva Simpson (la carretera discorre encaixonada dins d’un penya-segat espectacular)  un còndor ens sobrevola amb el seu posat elegant i el seu característic coll blanc, i aquest fet m’anima i em dóna forces per escalar el tram final de l’etapa, amb túnel inclòs, uns 6 Km d’ascens fins a un mirador just al davant de  Coyhaique, la capital de la regió d’Aysén situada als peus del Cerro Mckay, una monumental massa granítica que em recorda molt  la Serra del Cadí. Aquesta petita ciutat representa una magnífica oportunitat per descansar, recuperar forces i avituallar-nos amb tot el necessari.

 
Després d’un dia de descans continuem el nostre itinerari rumb a Villa Cerro Castillo. L’etapa no té res a veure amb l’anterior, transcorre sense vent  i se’ns fa extremadament agradable. A l’entrada d’una estancia ens aturem per conversar amb uns ramaders que estan castrant un vedell dins d’un tancat de fusta. Més endavant ingressem dins la reserva nacional Cerro Castillo i escalem un doble port que culmina al Portezuelo Ibáñez (1150m). Aquí el paisatge realment és preciós, destacant la presència de huemules, com recorden diversos rètols a peu de carretera  i que indiquen l’indret exacte on s’ha produït un atropellament d’aquesta espècie en perill d’extinció.


A partir del Km 82 emprenem un vertiginós descens  d’uns 800 m de desnivell que mena directament a Villa Cerro Castillo, una humil població a la base del fotogènic Cerro Castillo, que amb els seus 2675m atrau totes les mirades. A la tarda decidim aparcar les bicis i visitar El Alerón de las Manos de Cerro Castillo, una paret situada a uns 4 Km del poble i que ha esdevingut monument nacional degut a unes pintures rupestres que representen mans en tonalitats ocres i blanques, presumptament impreses pels antics Tehuelches fa més de 5000 anys.
 
 













I aquí, a Villa Cerro Castillo, és on acaba el darrer tram asfaltat de la carretera Austral. Encara resten pedalar uns 476 Km fins al seu extrem meridional,  fins a Villa O’Higgins. 
La pista a la sortida de Villa Cerro Castillo és dura i costeruda, i sobretot molt polsegosa. Ens posem en marxa sota un sol de justícia i aviat tenim clar que la jornada no serà fàcil. Als continus desnivells de la pista cal sumar el trànsit dels camions i 4X4 que no acostumen a reduir la velocitat quan ens avancen i que aixequen núvols de pols que ens obliguen a aturar-nos; a més, la presència de tabacs ens mortifica, sort que la seva picada no és tan dolorosa com els de casa nostra. Durant l’etapa, la pista dibuixa una semicircumferència en direcció al Lago General Carrera.



Nosaltres fem nit a Bahía Murtra, minúscula població situada a la vessant occidental d’aquest enorme llac, el 4º més gran de Sud-Amèrica. Per cert que sempre recordarem els 5’5 Km de la desviació que mena a Bahía Murtra...i que vam haver de fer a peu degut al tamany de les “pedretes” que abocades a la pista i que la fan impracticable per a les bicicletes.

 
 
L’endemà comencem la jornada arrossegant novament la bici els inevitables 5’5 Km fins a retrobar la carretera (pista) Austral. Inicialment voregem el Lago General Carrera, el llac més gran de Xile i que comparteix amb l’Argentina (on rep el nom de Lago Buenos Aires) fins arribar a Puerto Rio Tranquilo; des d’aquest punt surten llanxes cap a unes formacions rocoses emplaçades enmig del llac, La Catedral de Mármol, que desgraciadament no visitem per manca de temps. L’etapa és agradable, gaudim amb les diferents tonalitats blavoses del llac, emmarcades per cims esquitxats de neu. Durant aquest trajecte no trobem cap poble ni assentament, tan sols un parell de granges
Cap al Km 79 fem cap a El Maitén, un luxós complex turístic format per uns quants bungalous  amb preus prohibitius, estratègicament situat en una cruïlla a la punta sud del llac; aquí cal prendre una decisió: tombar cap a l’esquerra en direcció a Chile Chico, resseguint la vora del llac i abandonant la carretera Austral, on en pocs quilòmetres s’ingressa dins de l’Argentina, abandonant els Andes i submergint-nos sobtadament dins la Pampa, o bé trencar cap a la dreta escalant una pujada exigent (i curta) i continuar per la carretera Austral cap a Villa O’Higgins.


 
 Mentre mengem un parell de barretes estudiem la disjuntiva i optem per continuar per la carretera Austral, tot i que tenim informacions que apunten que el transbordador que cal prendre al final de la mateixa, a Villa O’Higgins, actualment es troba avariat i no hi ha previsions clares de quan entrarà novament en servei; altrament, la possibilitat d’esquivar el transbordador tot pedalant per la Pampa ens preocupa ja que algun cicloturista amb qui hem coincidit assegura que no trobarem aigua durant centenars de quilòmetres, i que les llarguíssimes distàncies sense res ni ningú, la inacabable monotonia ens pot amargar el viatge...
El darrer tram d’aquesta esgotadora etapa transcorre paral·lel al Campo de Hielo Sur, la reserva de gel més gran després de l’Antàrtida i Groenlàndia i objecte de disputes entre Xile i l’Argentina. D’aquesta immensa massa de gel naixen fins a 49 glaceres, entre les quals destaquen el Perito Moreno, el Ventisquero Grey,  el glaciar Upsala, etc...

 
La següent etapa és un trencacames, desnivells constants per una pista amb força sorra i pedretes. Ens acompanya una certa sensació d’inseguretat:  no tenim clar si al final del camí ens tocarà desfer tot aquest segment degut a la falta de connexió amb el transbordador.
Arribem a Cochrane, el principal assentament de la regió i darrera oportunitat d’abastir-nos abans d’endinsar-nos en una travessa incerta. Es tracta de la població més important després de Coyhaique, si bé trobo que l’apel·latiu de “ciutat” li ve una mica gran a aquest reducte de poc més de 3000 habitants. Això sí, compta amb un quarter de Carabineros on molt amablement contacten amb l’empresa que gestiona l’embarcació de Villa O’Higgins i ens reserven dos passatges...aprofitant que s’ha restablert el servei. El proper zarpe està programat per d’aquí a 4 dies, durant els quals ens ho hem de manegar per recórrer els 230 Km que resten, marge de temps raonable.
L’endemà afrontem una d’aquelles etapes èpiques que ha quedat gravada en la nostra memòria: 125 Km de pista gairebé sense parar, de les 08’30h a les 20’45h i durant una bona part amb fort vent en contra. L’objectiu que no ens atrevim a expressar en veu alta és aconseguir arribar  a Puerto Yungay,  el punt on queda interrompuda la carretera Austral per un braç de mar que se supera gràcies a un servei regular gratuït de transbordador que facilita la travessa a l’altre extrem, a Río Bravo. Ens havien comentat que, si aconseguíem arribar al vespre, l’empleat ens permetria pernoctar dins la garita destinada a sala d’espera (de totes maneres, i al marge d’un parell de modestes edificacions destinades a un destacament militar, poca cosa més hi ha...).

 
Així doncs aprestem la marxa fins que ensopeguem amb el primer incident: una fixació d’una alforja de la Montse s’ha trencat i cal improvisar una reparació amb brides i cargols. Un cop superat el contratemps, arribem a la cruïlla que mena a Caleta Tortel, un poblet famós perquè no té carrers, tan sols escales i ponts de fusta. Malauradament no el podem visitar per manca de temps.
Estem força cansats i ens plantegem acampar però el cel amenaça pluja i, després d’un petit descans durant el qual patim les picades de tabacs i més tabacs, decidim continuar una mica més tot escalant entremig d’unes gorges molt humides durant 10 Km. La pluja ens atrapa, a veure si per poc quedarem malament; a sobre, es comença a fer fosc i no tenim gaire clar quant falta. Afortunadament la resta del camí fa baixada i així, a la sortida d’un revolt, ensopeguem amb Puerto Yungay o, el que és el mateix, la sala d’espera i la barcaza “Padre Antonio Ronchi” varada davant nostre. M’acosto a demanar aigua potable a la nau mentre la Montse estira els sacs a la sala d’espera.

 
L'endemà creuem amb el primer servei de la barcaza fins a l’extrem oposat, Río Bravo, en 50 minuts. Està plovent de manera moderada i encara ens resten 100 Km fins a Villa O’Higgins. Si haguéssim trobat alguna mena d’allotjament, potser ens hauríem pres el dia de descans, però a l’altra riba no hi ha absolutament res, tan sols la garita-sala d’espera, res més.
Així doncs, optem per tirar endavant amb l’equip de pluja al complet. Ens consta que avui circula un bus que surt a les 08h des de Cochrane i es dirigeix fins a Villa O’Higgins, però estem il·lusionats amb finalitzar el recorregut de la carretera Austral amb bicicleta, així que quan el bus ens atrapa cometem l’error de deixar-lo passar. I dic error perquè pocs quilòmetres més enllà tinc els guants totalment xops i, quan me’ls canvio, els nous guants només m’aguanten eixuts uns quants quilòmetres més. A més, el camí està sembrat de petits colls que se’ns fan inacabables i, el que és pitjor, no trobem cap nucli habitat que ens pugui oferir aixopluc.
Ho passem malament, moments de desesperació, tremolem de fred i la pluja (ara ja és aiguaneu) que no para, i el que és pitjor, encara ens resten 50-60 Km, com maleïm l’haver deixat escapar el bus...
Afortunadament, a uns 20 Km del final d’etapa la pluja cessa. Ens eixuguem les llàgrimes, traiem les fundes i descordem el gore-tex i, fent un darrer esforç, aconseguim arribar a Villa O’Higgins on ens desplomem a la nostra habitació del mític alberg Mosco regentat pel Manuel, un gallec amant de la Patagònia.
El primer que fem l’endemà és confirmar la reserva del passatge a la barca Quetru de la companyia Robinson Crusoe, que té l’exclusivitat de la navegació cap a l’Argentina. Ens asseguren que la Quetru ja està reparada, al mateix temps que ens assabentem que, a l’altra banda del llac, s’hi troben acampats uns quants cicloturistes fa ja uns quants dies esperant l’oportunitat de poder passar a Xile un cop es restableixi el servei.
Avui és el dia. Fa bon temps i només ens cal pedalar uns escassos 8 Km fins enllaçar amb l’embarcador on ens espera la Quetru. Ens emocionem davant del rètol que indica la fi de la carretera Austral, 1247 Km des del seu inici.
Creuem el Lago O’Higgins durant 2’40h fins al punt fronterer Candelario Mansilla. Segellem els passaports i pedalem –i en molts trams, arrosseguem- les bicicletes uns 5 Km cap amunt per una pista en no gaire bon estat, i un cop finalitzada la pujada pedalem uns 9 Km més fins arribar a la frontera, senyalitzada amb un parell de rètols. A partir d’aquí ens endinsem per un bosc, la pista ha esdevingut un camí on cal esquivar arrels, rocs i arbres que obstaculitzen el pas. A més, fins a 3 cops hem de desmuntar les alforges per creuar rierols mentre de reüll  observem el temps, que amenaça pluja. 

 





















Ens hem d’afanyar per arribar a la frontera argentina  a temps d’enllaçar amb el transbordador que travessa el Lago del desierto. Si no ho aconseguim, caldrà acampar i sopar les 4 galetes i tall de formatge que encara ens queda a les alforges, poca cosa més...Les bicicletes reben cops i estrebades, i les nostres esquenes sembla que no ho puguin resistir, el camí, tot i ser de baixada, es troba en molt mal estat i no entenem com pot ser que hagi gent que aconsegueixi fer aquest trajecte en sentit contrari.
 
 




















Finalment arribem al punt fronterer argentí. Hem fet tard uns 20 minuts sobre l’hora prevista de sortida de la barca, però aquesta tot just es troba atracant a l’embarcador. Coincidim amb 5 cicloturistes que ens han precedit, tots junts constituïm el passatge del servei de tarda.
La travessa és molt agradable, amb imponents vistes del Fitz Roy just davant nostre. Durant 40 minuts gaudim d’un merescut descans fins atracar a la riba oposada. Ara ens toca recuperar les bicis i tornar a pedalar 37 Km més fins a El Chaltén; el problema és que s’ha fet tard i estem força cansats, però un cop més descartem el càmping i forcem la màquina, i, així, passats les 22h, ingressen dins d’ El Chaltén destrossats, amb l’ànima las peus però amb la satisfacció d’haver completat una de les etapes més dures d’aquest viatge.





 
Dia de recuperació a El Chaltén: bugada, neteja de bicis, avaluació de danys i compra de queviures. La veritat és que aquesta petita població no té gaire cosa, està 100% orientada al turisme i s’aprofita ( i de quina manera) d’estar emplaçada al bell mig del Parque Nacional Los Glaciares. Impressiona, això sí, el marc natural que l’envolta, amb els majestuosos Fitz Roy i Cerro Torres com a teló de fons.



3-TRAVESSANT LA PAMPA

Villa  O’Higgins – El Chaltén – Parador la Leona – El Calafate – La Esperanza – Río Gallegos 


L’endemà prosseguim el nostre viatge sota un vent amb una força bestial: tot i bufar d'esquena, la seva intensitat és tal que ens obliga a aturar-nos en diverses ocasions, tenint serioses dificultats per controlar les bicis ( de fet, ens fa fora de la carretera diversos cops).

Hem retrobat l’asfalt i els desnivells s’han acabat, ara pedalem resseguint la vora del Lago Viedma, amb algun iceberg dispers enmig de les seves aigües de color blau turquesa. Ens crida l’atenció la presència ocasional de huanacos als dos costats de la carretera, al nostre pas arrenquen a córrer de forma paral·lela a les tanques de filferro que limiten les propietats. Aquest comportament l’observarem durant les següents jornades, així com el drama que representen aquestes tanques, ja que quan els camèlids se senten amenaçats intenten saltar-les i eventualment queden enganxats entre les seves punxes, donant pas a una mort agònica com mostren els cadàvers de diversos animals que trobem al llarg de la marxa.


 
Experimentem la sensació d’avançar gairebé sense cansar-nos, a velocitats que oscil·len entre els 30 i els 45 Km/h, i en poc més de 2 hores hem recorregut els 90 Km que separen El Chaltén de la carretera R-40. En aquest punt cal tombar en direcció sud-est, cap a Rio Gallegos. Només orientar el manillar  a la dreta percebem la força del vent, que ara ens colpeja pel cantó, dificultant notòriament el nostre avanç. La velocitat baixa sobtadament a 8-15 Km/h i eventualment ens obliga a parar, posant a prova la nostra determinació. Així, passats 21 Km, arribem a l’únic allotjament en centenars de quilòmetres, el Parador La Leona, on paguem a preu d’or una habitació (amb aquest vent optem per estalviar-nos, un cop més, la tenda).
Continuem cap a El Calafate amb l’objectiu de visitar El Perito Moreno, possiblement la glacera més famosa del món. Ens plantegem la possibilitat de prendre un bus, però sembla que avui la força del vent ha disminuït tot i que cap al Km 25 constatem que tot era un fals miratge. 

 
Pel camí, més huanacos i els primers charitos (nyandús), un estruç de tamany diminut propi de La Pampa. Som  a la província de Santa Cruz, la segona més extensa del país després de Buenos Aires, i destaquen els immensos espais deshabitats, Pampa i més Pampa i, de tant en tant, un rètol que recorda als conductors la força del vent (als ciclistes no cal que ens ho recordi !!).


 
Cap al Km 74 tombem cap a la dreta i aquí ens colpeja el vent amb fortes ràfegues. Tan sols ens resten 32 Km fins a El Calafate  però no els podem fer sense haver de descansar un parell de vegades, el problema és que no trobem cap aixopluc per protegir-nos. Ens consta que en alguns casos, més d’un ciclista s’ha embolicat amb la tenda de campanya i s’ha estirat unes hores a l’espera que el vent afluixi. 


Arribem força tocats a El Calafate, sort que trobem un allotjament força correcte (això sí, després d’una hora donant voltes, que aquí els preus també són força exagerats).


 
 
 

 
Ens trobem a la vigília de Nadal, quina millor manera de celebrar-ho que visitant El Perito Moreno (excursió organitzada en bus), un d’aquells indrets emblemàtics, de visita obligada, que atrapa els turistes que contemplem bocabadats la seva bellesa, ressaltada pels despreniments de plaques de gel a les aigües que desemboquen al Lago Argentino, tot un espectacle.

 
 
Ja de tornada, fem un dinar-sopar abans que tanquin tots els negocis i encarreguem a “La Fonda del Parrillero” un pollastre per endur l’endemà a la següent etapa. Per cert, que si mai algú té la temptació de tastar el torró “d’Alacant” argentí, que recordi que en comptes d’ametlla afegeixen maní, i de debò que el resultat final és força decebedor.
Som Nadal, però per nosaltres és un dia més. Així, aprofitant un dia radiant, ens posem en marxa cap a Río Gallegos (a uns 310 Km). Ens agradaria poder fer nit en un punt intermedi anomenat La Esperanza on segons tots els indicis, hi ha possibilitat d’allotjament. Així doncs, la jornada promet ser maratoniana però sembla factible, sobretot perquè ens acompanya un vent de cua que ens permet devorar quilòmetres amb un mínim esforç. Ni tan sols l’únic accident geogràfic que trenca la monotonia del paisatge, La Cuesta Miguez (850 m), frena significativament el nostre ritme. Es tracta d’una pujada d’uns 20 Km i uns 650 metres de desnivell, sempre per una carretera impecablement ben asfaltada. A dalt de tot, aprofitant les vistes que ofereix un mirador, observem un grup de còndors volant per sobre nostre que es dirigeixen als Andes, a escassos quilòmetres en línia recta.



 
A partir d’aquest punt s’inicia un lleu descens que de manera sostinguda, i amb la col·laboració del vent, ens permet avançar de forma espectacular. En un centenar de quilòmetres perdem uns 500 metres d’altitud. Pràcticament no cal tocar els pedals, inclús puc filmar damunt de la bici aprofitant les immenses línies rectes que dibuixa la carretera. Pedalem a 30-32 Km/h de forma constant, és al·lucinant !! Més huanacos i més charitos, això és tot, som al mig de La Pampa i aquí la monotonia i l’aridesa són les notes predominants. Gaudim d’aquesta etapa, la més veloç que pugui recordar, i amb un desgast mínim, cap a les 16h ja hem ocupat les nostres lliteres de l’hostal La Esperanza. El primer que fem és desembolicar el paquet amb el pollastre que portem des del Calafate, i comprovem que es troba en bon estat, apte per devorar-lo després d’una dutxa ràpida.

 

Continuem la travessa de La Pampa, ens llevem a les 05h mirant d’aprofitar al màxim les hores de llum per arribar a Rio Gallegos i a més, per evitar les ratxes més intenses de vent, previstes pel migdia. Avui el vent no és tan favorable, però tampoc ens frena, de manera que recorrem els 143 Km que ens separen de Rio Gallegos per un paisatge idèntic al d’ahir, és a dir, un terreny erm i monòton, força sec i amb matolls arreu. Em distrec contemplant el cel, com es fusionen els núvols amb la línia de l’horitzó, un paisatge infinit.
Al Km 63 arribem a l’estancia Las Horquetas, que compta amb càmping i possibilitat d’allotjament, informació que desconeixíem prèviament. Esmorzem i tot seguit reprenem la darrera part de l’etapa, observant, a més de huanacos i charitos, un gran nombre de conills.
Ens trobem a Rio Gallegos, la ciutat més poblada de la província de Santa Cruz. Som a pocs quilòmetres de l’oceà Atlàntic, just al davant de les illes Malvines i per sobre de la província de Tierra del Fuego, cap a on ens dirigirem a continuació. La veritat és que la ciutat no té gaire cosa però sí que ens permet avituallar-nos per la fase final del viatge i descansar mentre visitem un parell de museus.




4-TIERRA DEL FUEGO, LA FI DEL MÓN

Río Gallegos – Cerro Sombrero – San Sebastián – Río Grande – Tolhuín – Ushuaia


La nostra idea és avançar el màxim possible cap a l’illa de Tierra de Fuego, compartida per Xile i l’Argentina . Inicialment hem de pedalar fins a la frontera Integración Austral i ingressar a Xile per continuar fins a la Primera Angostura on creuarem l’estret de Magallanes, límit septentrional de Tierra de Fuego, en un transbordador que de forma regular uneix les dues ribes en poc més de 30 minuts.


 
 
 
 
Arribem a l’embarcador quan ja portem 125 Km, és llavors quan el vent s’intensifica i es gira en contra nostra de forma brutal. Malauradament, el restaurant on vénen els tiquets no disposa d’allotjament, així que ja sabem el que toca. Creuem l’estret i pugem de nou damunt de les bicis per recórrer els darrers 41 Km fins a Cerro Sombrero. Pel camí, ovelles merines amb anells de llana recobrint tot el seu cos i, de fons, torres d’extracció de petroli, i és que, tal com comprovarem en dies successius, la indústria del petroli ha substituït les tradicionals tasques ramaderes, transformant el paisatge de  Tierra de Fuego.

 
Arribem fets caldo a Cerro Sombrero després de 167 Km i ens allotgem en una hosteria força cara, destinada precisament a tècnics i comandaments de les petroleres. Ens espera, això sí, un bon sopar que ens refà per encarar la jornada següent.
L’etapa d’avui es presenta complicada, tant per les previsions meteorològiques com per la duresa del traçat. Durant els primers 15 Km recorrem un asfalt acceptable, però a partir d’aquest punt se succeeixen trams de pista amb blocs de formigó. Tal com ens anuncien uns treballadors locals, l’única possibilitat d’aixopluc són les casetes-refugi que cada 20 o 30 Km veiem a la vora del camí, però que, sincerament, es troben en un estat d’abandonament i brutícia tal que no conviden a pernoctar-hi.
Ens costa avançar degut a la duresa de la pista, sort que de tant en tant ensopeguem amb alguna guineu, huanaco, inclús la Montse es troba de cara amb un castor (es van introduir a Tierra de Fuego a començaments del S.XX provinents del Canadà) que ens distreu i amenitza la jornada. Al Km 80 arribem a la cruïlla anomenada Onaisin on tombem a l’esquerra i després de 3’30 hores esgotadores, just en el moment en que comença a ploure, aconseguim assolir San Sebastian, localitat fronterera amb l’Argentina (en realitat, un parell d’edificis i poca cosa més). Afortunadament, un d’aquests dos edificis és l’hosteria La Frontera, just al davant de la comissaria dels Carabineros, on el Roberto, un xilè que en el seu dia va emigrar a Barcelona fugint de la dictadura de Pinochet i que ara, després de 37 anys, ha tornat escapant de la crisi, ens acull amablement.



 
Novament creuem una frontera, i ja van...El dia comença passat per aigua, la sort és que un cop superats els primers 14 Km de pista (que a aquestes alçades és un veritable fanguer), passem a la vessant argentina i retrobem l’asfalt, la Ruta Nacional 3. Inicialment el vent bufa en contra, el que, juntament amb la pluja, ens desmoralitza, però transcorreguda mitja etapa les condicions milloren. El paisatge conté uns curiosos artefactes, bombes d’extracció de petroli que, a un ritme lent però constant, s’inclinen i eleven del terra de forma rítmica i que a mi em recorden artefactes extrets d’algun episodi  de “La Guerra de les Galàxies”. I és que la Patagònia, en especial Tierra del Fuego, conté grans reserves de gas i petroli.


 
Precisament l’explotació d’hidrocarburs és el factor que ha rellançat el creixement de Rio Grande, la ciutat més poblada de l’illa de Tierra del Fuego, superant inclús a la turística Ushuaia. Nosaltres hi arribem enmig d’un xàfec, si ahir ens vam escapar pels pèls de la mullena, avui ens ha enganxat a 8 Km del final d’etapa, una llàstima...Mentre recorrem les llargues avingudes contemplem diversos monuments dedicats a la guerra de les Malvinas. I és que per aquí perdura el record de la desfeta....
Passem la nit de Cap d’Any a Rio Grande, sopant a l’habitació de l’hotel  empanades i un tiramisú que hem adquirit en un súper i seguim les campanades pel canal internacional de TVE quan a fora encara s’hi veu, coses del desfasament horari.
L’endemà, en iniciar la ruta, ens creuem amb molta gent que ve de marxa, gots i ampolles trencats pel terra i diverses restes del naufragi del vell any. Ens sorprèn (primer) i ens preocupa (després) la gran quantitat de vehicles que a mig matí avancen gairebé en filera durant quilòmetres i quilòmetres, i és que, segons sembla, és tradició sortir per Cap d’Any a compartir un asado en plena natura amb familiars i amics. Per nosaltres l’etapa és molt perillosa ja que molts  cotxes ens passen a tocar, i en certs moments parem per recuperar-nos d’algun ensurt i encoratjar-nos a continuar. A més, descobreixo preocupat que tinc el cable de la transmissió (el que regula la tensió dels plats) gairebé trencat, resulta que se m’ha anat desfilant poc a poc i jo no me n’havia adonat fins ara. Per tant, procuro no canviar de plat i anar jugant amb els pinyons, no fos cas que em quedés sense cable al moment més inoportú.

 
Finalment aconseguim arribar a Tolhuin just quan estàvem considerant prendre un bus, ja que els ensurts degut al trànsit són continus i el risc elevat. Com ens podíem esperar, la població, molt petita, es troba sota els efectes de les festes, i l’oficina d’informació es troba tancada. Ens dirigim a un hostal que internet situa a un parell de quilòmetres a les afores i descobrim que els preus s’han apujat, amb el canvi d’any, un 40%, increïble!! De tornada al poble, ens acullen els treballadors de la mítica Panadería la Unión, que té fama entre la comunitat cicloturista d’oferir una llitera a qualsevol que viatgi amb bicicleta. La nit, no obstant, se’ns fa llarga, els sorolls dels forns no ens deixen dormir i secretament lamentem no haver pernoctat al primer hostal.

 
Darrera etapa, poc més 100 Km per finalitzar el viatge, per arribar a Ushuaia. Recorrem  la vora del Lago Fagnano per la vessant oriental a través de  la Ruta Nacional 3. Mirem de reüll el cel, sembla que amenaci pluja però per ara el temps aguanta.




















El vent comença a emprenyar i més quan, cap al Km 48, coincidint amb l’inici de l’ascens al Paso Garibaldi, comença a ploure. Aquest pas és el més austral del món i, amb una alçada de tan sols 450m, és l’únic que permet travessar els Andes íntegrament per territori argentí, com ens comenten els habitants de la zona tot orgullosos en més d’una ocasió. La pujada és molt senzilla i curta i les vistes s’intueixen fantàstiques, però desgraciadament els núvols ens oculten el paisatge. Sospito que la fila que fem deu impressionar ja que un vehicle s’atura davant nostre i el conductor ens ofereix una safata de pastes per recuperar forces, tot un detall !!
 
 
La baixada és tot un poema, cau un xàfec  d’antologia i, tot i que portem posat l’equip al complet, als pocs minuts ja anem totalment xops. Optem per no parar, tirar endavant tremolant de fred  fins que miraculosament distingim a un marge de la carretera l’hosteria Haruwen.
















Amb un plat calent i escalfant-nos amb l’estufa a tot gas ens refem en poc més d’una hora i, així, d’aquesta manera, recorrem els darrers quilòmetres fins entrar a Ushuaia, la ciutat més austral del món i la fi del nostre viatge.


 


Per cert, que just al moment en que estem buscant allotjament, ja dins dels carrers d’Ushuaia, se’m trenca el cable de la transmissió, segons com es miri hem tingut molta sort.
Els següents dies els dediquem a fer turisme i preparar el cerimonial de la tornada (buscar cartrons per embalar les bicis, etc...). Descobrim la increïble reserva La estancia Harberton tot visitant una colònia de pingüins a l’illa Martillo on conviuen fins a 3 espècies d’aquestes simpàtiques aus: Magallanes, Rey i Papua, i amb el seu record pugem a l’avió de tornada a casa.




 





 


ETAPA
INICI
FINAL
KM




1
Osorno
Entre Lagos
51
2
Entre Lagos
Villa Angostura
113
3
Villa Angostura
SC Bariloche
82
4
SC Bariloche
El Bolsón
123
5
El Bolsón
V. Lago Rivadavía
95
6
V. Lago Rivadavía
Trevelín
93
7
Trevelín
Futaleufú
50
8
Futaleufú
Villa Santa Lucía
77
9
Villa Santa Lucía
La Junta
69
10
La Junta
Puyuhuapi
44
11
Puyuhuapi
Villa Amengual
95
12
Villa Amengual
Coyhaique
147
13
Coyhaique
V. Cerro Castillo
97
14
V. Cerro Castillo
Bahía Murtra
104
15
Bahía Murtra
Puerto Bertrand
98
16
Puerto Bertrand
Cochrane
48
17
Cochrane
Puerto Yungay
125
18
Puerto Yungay
Villa O’Higgins
100
19
Villa O’Higgins
El Chaltén
65
20
El Chaltén
Parador la Leona
112
21
Parador la Leona
El Calafate
111
22
El Calafate
La Esperanza
166
23
La Esperanza
Río Gallegos
143
24
Río Gallegos
Cerro Sombrero
167
25
Cerro Sombrero
San Sebastián
122
26
San Sebastián
Río Grande
96
27
Río Grande
Tolhuín
111
28
Tolhuín
Ushuaia
104




TOTAL


2808 KM