29 de juliol 2012

ETAPA 7: Bourg d’Oisans-Villar d’Aréne (67 Km i 5’25h)


Bourg d’Oisans respira ciclisme per tot els seus porus. Miris on miris segur que ensopegues amb algun element al·legòric a les dues rodes: mallots eixugant-se a les finestres dels hotels, botigues i tallers mecànics, anuncis de competicions...i és que som al rovell de l’ou. Des d’aquí és des d’on s’escala l’etapa de les etapes, l'escalada per excel·lència , l’Alpe d’Huez, que amb els seus famosos 21 revolts constitueix una referència per a tots els aficionats a la bicicleta. En aquest indret no existeix la competència amb les motocicletes o amb l’univers de l’esquí que hem observat en altres espais; aquí el ciclisme és l’autèntic protagonista i tot gira al seu voltant.



Com vam fer al Col de la Madeleine,  decidim pedalejar l’Alpe d’Huez (1815m) sense alforges però, això sí, amb el neguit que l’habitació del nostre hotel s’ha de deixar a les 11h i per tant cal pujar i baixar despresa, no val a badar!! No puc evitar, no obstant, distreure’m a cada corba amb els noms dels ciclistes que en el passat han guanyat aquesta prova i que tenen l’honor de registrar el seu nom: Coppi, Armstrong, Bugno, Pantani, Iban Mayo, Carlos Sastre, Federico Echave i diversos holandesos, entre d’altres. Descobreixo que les plaques de les primeres corbes comparteixen els noms de dos ciclistes, i és que ja no queden prou corbes per tants campions...



La pujada, sense pes, se’ns fa agradable en companyia de nombrosos ciclistes de carretera; primer creuem La Garde, a mitja ascensió, per assolir Huez on ens sorprèn el muntatge de botigues, restaurants, hotels, etc...existent i que en canvi no hagi cap punt “oficial” on coronar l’ascensió. Coincidim amb centenars i centenars de ciclistes equipats amb tota classe de proteccions que, tal com hem observat en altres punts, carreguen les seves muntures als telecadires i s’enfilen als cims més elevats des d’on realitzen espectaculars descensos per pistes que a mi em fan marejar només veient-les.



Ja de tornada a Bourg d’Oisans recuperem les alforges i ens dirigim en suau però constant ascens cap a l’est, cap a Briançon. Transitem per la concorreguda D1091 creuant algun túnel, ens trobem en una zona de congostos estrets on cal extremar les precaucions. Ingressem dins d’un nou departament, el dels Hautes Alpes. Finalment ens aturem a Villar d’Aréne on ens allotgem en un modest hotel en règim de mitja pensió.